Christer Falck og Frode Da Costa Lia:
- Still PLATESELSKAP after all this years

En vårdag 1995 bestemte jeg og Frode oss for å starte et lite uavhengig plateselskap. Vi hadde to mål. Det første var at vi skulle gi ut den musikken vi likte selv, uavhengig av salgspotensiale. Det andre var at vi skulle gå i null hvert år.

Christer Falck og Frode Da Costa Lia. Foto: C+C Records

Dette har i elleve år resultert i album med bl.a. Sofian, Friko, Karen Jo Fields, Corazón, Christer Knutsen, Tungtvann, Jaa9&OnklP, Warlocks, Darkside Of The Force og Päronsoda. Plater vi er fryktelig stolte av. Samtlige har mottatt både femmere og seksere på terningen, og de fleste har også omsider gått i pluss. Mye fordi forholdene i platebutikker, i radiostasjoner, i avisredaksjoner og på tv har ligget til rette for at god musikk har livets rett... eller som en av rapperne våre så fint uttalte det: "Sitter du på god musikk så pusher'n seg sjæl".

I løpet av de siste årene har mediebildet og folks kjøpevaner forandret seg betraktelig. I 1995 tok hver og en butikk inn norske plater av ren nysgjerrighet. Nå er det gjerne en innkjøpssjef for hver kjede som bestemmer hva alle butikkene skal ha. I 1995 hadde en gjennomsnittlig "god" platebutikk mellom 5000-10000 albumtitler på lager. Nå er Musikkverket og Free Record Shop nede i ca. 500 (men de har riktignok mange av hver tittel!). I 1995 kunne man forholde seg til en musikkansvarlig for hver eneste lille radiostasjon i landet. Folk som jobbet der hovedsaklig av kjærlighet til musikk. Nå er mer eller mindre alle kanaler sentralstyrt og musikkjefen er en nyutdannet økonom som tester musikken etter et amerikansk system. Der bruker de ord som "passion". Skårer du høyt på "passion" (dvs. om mange liker OG misliker låta) blir den kastet i søpla. Om den skårer lavt (dvs. at folk er likegyldige til låta) er det en overhengende fare for at den blir playlistet. Og over i VG headhunter de Se&Hør-journalister for at de skal kunne gi terningkast på kjolene til Idolkjendisene under Spellemannprisen. Ingen skriver om vinneren i Åpen Klasse.

Jeg velger nok en gang å ta munnen for full og si at Norge har blitt et musikalsk u-land. Joda. Det selges mer norsk musikk enn noensinne. Men det gis mer rabatter enn noensinne også, så det behøver ikke nødvendigvis å bety at det blir så mye mer penger i klubbkassa av den grunn. Det er ingen grunn til å rope hurra, selv om de nye gitarkameratene har råd til smør, spekk og flesk på skiva. Om vi i det hele tatt skal gidde å ta oss bryet med å holde liv i norsk undergrunnsmusikk, og ikke bare de kjekke guttene og jentene som spyr ut sexy radiosingler, er man nødt til å tviholde på de få som gjør en innsats for å holde liv i dette bremsesporet i buksa kalt Norsk platebransje. Vi må tviholde på FONO, Harald Are Lund, Phonofile, RadiOrakel, Rune Grammofon og ikke minst Fond For Utøvende Kunstnere.

For oss i C+C Records har FFUK ene og alene vært grunnen til at vi har klart å overleve i alle disse årene. De kronene som dumper inn på kontoen en gang i blant har vært differansen mellom underskudd og overskudd. Med støtten fra FFUK er det mulig å slippe plater med små viktige aktører som aldri ville fått så mye som audiens hos de store selskapene. Vi ville aldri hatt råd til å slippe plater med artister som Friko, Päronsoda, Howard Maple, Snuten, Darkside Of The Force, Tord Gustavsen, Odd, Ole Staveteig...alle pionerer i sine genre, uten støtten fra FFUK.

Jeg vil med dette, og helt sikkert på vegne av mange små i samme situasjon, takke FFUK for mange fine år og for at dere har hatt tro på så mange av våre prosjekter. Dere sitter på en unik kunnskap om hva som beveger seg på live- og demonivå i Norge. Dere dukker opp på de rareste arrangementer, fra jazzreleaser til dødsmetallfestivaler, for å holde dere oppdaterte på undergrunnsfronten. Sånt legges merke til. Håper vi kan få glede av dere i mange år til, sånn at vi igjen får mulighet til å glede andre med nye utgivelser.
Og til slutt takk for at dere setter kunst og kvalitet over alt annet... en sjelden egenskap i disse grådige tider.


C+C Records
Christer Falck og Frode Da Costa Lia


Til neste side

Til innholdsfortegnelse

 

C+C Records hjemmside