Riksteatret:
- Flagget til topps!

Det en sann fryd for meg å få stille meg i gratulantenes rekker i forbindelse med Fond for utøvende kunstneres 50 års jubileum. Jeg har mange hatter å ta på meg når jeg skal gjøre det, aller først min egen hatt:

Riksteatersjef Ellen Horn. Foto: Riksteatret

Gratulerer og takk for min grunnopplæring i kulturpolitisk tenkning, som jeg fikk av bl.a. Harald Skogrand, Totto Johansen,  Åse Kleveland og Reidun Berg, da jeg hadde et av mine aller første offisielle verv som NSFs representant i fondets styre. Jeg ser tilbake på de stimulerende styremøtene med den største glede. Alle i styret glødet for å skaffe mest mulig til flest mulig av landets utøvende kunstnere, og administrasjonen imponerte stort med sin ryddighet og entusiasme. De enorme søknadsbunkene ga meg overblikk og innsyn i hva det finnes av skaperglede, fantasi og initiativ blant kunstnerne i dette landet, og jeg lærte mye om både knapper og glansbilder og børs og katedral!

Og så var det skuespillerhatten: Gratulerer og takk for alle de fine forestillingene som fikk se dagens lys – og som ikke hadde blitt realisert uten støtte fra fondet! Fondet får de tusen blomster til å blomstre, og har gjort mange av mine skuespillerkollegers drømmer til virkelighet.

Så tar jeg på meg kulturministerhatten: Dessverre var fondet ute i hardt vær mens jeg var kulturminister. Det var tungt å gå fra roret som inhabil, da det stormet som verst. Gratulerer - og takk og lov for at dere manøvrerte så bra, og red stormene av. Dialogen med departementet har alltid vært god, og fondet spiller en viktig rolle i norsk kulturliv.

Til slutt tar jeg på den fineste hatten min akkurat nå, Riksteatersjefshatten: Riksteatret og Fond for utøvende kunstnere er barn av den samme tid, og inspirert av landets kunstnerstand ble fondet opprettet av visjonære politikere i etterkrigstidens kulturdugnad. Riksteatret har et lite fast ensemble som jobber hardt og reiser mye, og vi er glade for at mange av skuespillerne våre har fått videreutdanningsstipend fra fondet opp gjennom årene. Fordi vi trenger et mangfold av forestillinger å tilby publikum rundt om i hele landet, er det særdeles viktig for oss at det finnes støtteordninger for de ikke-kommersielle frie gruppene. Dessuten er vi alltid avhengige av at det finnes mange lykkelige frilansere, som får muligheter til å utfolde seg innenfor teater, musikk og dans.

Derfor heiser jeg flagget til topps og gratulerer med 50-års jubiléet med alle de hatter jeg har! Måtte Fond for utøvende kunstnere leve lykkelig alle sine dager – og få feire mange store og flotte jubliéer også i fremtiden!


Ellen Horn

Riksteatersjef

Til neste side

Til innholdsfortegnelse

 

Riksteatrets hjemmeside