Fra venstre: Pia Elton Hammer, Liv Glaser, Javid Afsari Rad, Håkon Kornstad, Andreas Milde (for Tor-Egil Kreken) og Anne Marit Sæther. Susanne Sundfør og Erlend Apneseth kunne ikke være tilstede under prisutdelingen. Foto: Vidar Ruud, NTB

Rolf Gammleng-prisene 2018 ble delt ut mandag 5. november i festsalen på Engebret Café.

Rolf Gammlengs pris til utøvende kunstnere ble opprettet ved Fond for utøvende kunstneres 25-års jubileum i 1982. Prisen fikk navn etter mannen som fikk opprettet fondet, Musikerforbundets Rolf Gammleng. Den gis til profesjonelle musikere og scenekunstnere for «fortjenstfull innsats ved grammofoninnspillinger og i sceniske konserter/forestillinger» som det heter i statuttene, eller for fantastisk innsats som utøver over tid – på litt mer moderne språk.

I 2018 ble det delt ut 8 priser, 7 priser á kr. 50 000, og 1 veteranpris på kr. 75 000.

Fondets styre velger prisvinnere fra innhentede forslag på kandidater fra utøverorganisasjoner og fonogramprodusenter i Norge.

Årets prisvinnere:

Veteranprisen
ble gitt til en levende legende og en stor inspirasjonskilde for klassiske utøvere, Liv Glaser. I sitt 83. år er Glaser fortsatt aktiv, både som pedagog og pianist.

Danser
Pia Elton Hammer. Frilanser kjent fra frie dansegrupper som Dans Design, Oslo Danse Ensemble og Zero Visibility Corp.

Skuespiller
Anne Marit Sæther. Startet Circa Teater i 1984 og driver det fortsatt. Gjennom de siste 10 årene har hun spilt over 600 forestillinger for mer enn 70 000 barn.

Musiker
Håkon Kornstad. Saksofonist og sanger. Jazz og opera. Fra frijazz til arier. Et stort publikum både i Norge og i utlandet.

Musiker
Tor Egil Kreken. En av frontfigurene i Darling West, men også kjent som en meget dyktig studiomusiker og korist. Multiinstrumentalist med bredt spekter, fra bluegrass til viser og jazz.

Musiker
Susanne Sundfør.  Med klassisk og jazz i bunnen har hun utviklet sin særegne stil som populærartist, sanger og komponist. Hennes album vil bli stående i norsk populærmusikks historie.

Musiker
Javid Afsari Rad. Kom til Norge i 1986 fra Iran, medbringende sin persiske santur. Studier i persisk klassisk musikk som musikken hans bærer preg av, men også av vestlig musikk. Leder bl.a. Rumi Ensemble, som turnerer verden rundt fra sin base i Oslo.

Musiker
Erlend Apneseth. Han har hardingfele som hovedinstrument, men har også fordypet seg i improvisasjon, alternativ klang og pizzikatoteknikker. Samarbeidet mye med skuespillere, dansere, poeter og andre musikere.

Prisene ble delt ut av styremedlemmer i Fond for utøvende kunstnere, med unntak av Veteranprisen som ble overrukket av Statssekretær Jan-Christian Kolstø fra Kulturdepartementet.