Historisk oversikt
23. juni 2000 vedtok Stortinget endringer i lov av 14.12.1956 nr. 4, loven som hjemler Fond for utøvende kunstneres virksomhet. Samtidig ble det gjort endringer i Lov om opphavsrett til åndsverk, § 45 b.

Dette medførte følgende:

  • Det innføres en plikt til å betale vederlag til Gramo for all offentlig fremføring av lydopptak som har vern etter åndsverkloven. (Gramo har til nå kun krevet vederlag fra kringkasting, nå får utøvere og produsenter rett til vederlag også for annen offentlig bruk.
  • Avgiftsplikten til Fond for utøvende kunstnere for bruk av ikke-vernede opptak opprettholdes. (Fondet har fram til nå krevd avgift for bruk av teknisk musikk, uavhengig om opptakene har vern eller ikke, fra hoteller, diskotek, barer, kundelokaler m.v.)
  • Avgiften til fondet skal ligge på samme nivå som vederlaget, for å sikre at verken vernet eller ikke-vernet musikk gis et konkurranse-fortrinn hva gjelder pris.
  • Avgiften til fondet for bruk av ikke-vernet musikkopptak i kringkasting gjeninnføres.
  • Fond for utøvende kunstnere skal være et rent kulturfond.

Kongelig resolusjon av 15. juni 2001, iverksetter deler av lovendringene ovenfor.

  • Gramo får begynnne å kreve vederlag for annen offentlig bruk enn kringkasting.
  • Avgiften til fondet stoppes midlertidig i påvente av at Gramo skal forhandle fram sitt vederlag.

Kongelig resolusjon av 2. oktober 2001 bestemmer at avgiftsplikten til fondet for bruk av ikke-vernede musikkopptak i kringkasting skal iverksettes fra 1. januar 2002.

Kongelig resolusjon av 10. november 2006 bestemmer at resten av lovendringene fra 23. juni 2000 skal iverksettes fra 1. januar 2007. Dette medfører at avgiftsplikten til fondet for bruk av ikke-vernede opptak for annen bruk enn i kringkasting skal gjeninnføres fra 1. januar 2007.

Det er Gramo som nå krever inn avgiften på vegne av fondet, sammen med vederlaget til Gramo. På fakturaene brukerne mottar er avgift og vederlag spesifisert.

Avgiften til fondet benyttes til støtte for profesjonelle utøvere som bor og har sitt virke i Norge, og til innspillinger som gjøres i Norge. For mer informasjon, se bl.a. fondets kulturkalender her på våre hjemmesider.


Lov om avgift på offentlig framføring av utøvende kunstneres prestasjoner m.v. fra våre hjemmesider
Gramos hjemmesider
Lov om opphavsrett til ånsdverk m.v. (åndsverkloven) fra Lovdata