Bakgrunn for prisen:

Rolf Gammleng var en markant leder av Musikerforbundet, og i etterkrigstiden kjempet han for opprettelsen av et fond for utøvende kunstnere. Fondet ble opprettet av Stortinget ved lov av 1956.

Første gang prisen ble delt ut var i 1982, til fondets 25-års jubileum. Kriteriene fra den gang: Prisen gis for fortjenstfull innsats ved grammofoninnspillinger – eller i sceniske forestillinger og konserter.

Fondets styre sender invitasjon til alle utøverorganisasjonene og til fonogramprodusentene i Norge hvor de ber vi om forslag til kandidater. Fra disse forslagene velger fondets styre ut prisvinnerne.   Denne prisen gis ikke for høye salgstall, men for kvalitet i alle ledd, for fortjenstfull innsats.

Prisen består av 1 Veteranpris på kr. 75 000, og 9 andre priser i forskjellige sjangere og kunstformer, hver på kr. 50 000.

Prisene overrekkes av fondets styre, med unntak av Veteranprisen som overrekkes av Kulturdepartementet på vegne av fondet.
Styret_640x427.jpg
Fondets styre delte ut prisene
Foto: Lasse W. Fosshaug

 

Årets prisvinnere:

 

Studiomusikere

Fondet gir hvert år to priser til en gruppe musikere som ikke er så synlige. Men ikke desto mindre svært viktige. Viktige for lydbildet, for grooven, for kvaliteten, ja, til tider kan de være utslagsgivende for om resultatet blir bra. De omtales ofte i grupper, disse musikerne, som kompet, som bandet, eller som studiomusikere som vi har kalt kategorien. I dag gir vi prisen til to slike, begge har vært med så lenge at de også har skapt seg egne, solide navn. Det borger for kvalitet når disse er med på en innspilling eller på scenen, eller gjør ting i eget navn.

Kyrre Fritzner er sanger, gitarist, keyboardist, trommeslager, plateprodusent og låtskriver, han har koret for Paul McCartney, er med i CC Cowboys og i De Lillos, har egne band, og har deltatt på en enorm mengde innspillinger. Å lese hans diskografi er som å lese Norsk Rockleksikon. Han spiller med Tommy Tokyo og Finn Kalvik, har deltatt på innspillinger med De Press og Jokke og Valentinerne, Tre små kinesere, og Tor Endresen, Hanne Krogh, Di Derre, Anita Skorgan, med flere. Spennet er stort, og Kyrre Fritzner takler det meste.

 

Martin Horntveth, musiker, mest slagverker, komponist, jazzmusiker og elektronika-artist fra Tønsberg. Han var med å starte Jaga Jazzist og The National Bank.  For sangen «Tolerate» fra The National Banks debutalbum fikk han Edvard-prisen 2005 i klasse popmusikk sammen med broren Lars og tekstforfatter Martin Hagfors.

Som soloartist har han gitt ut to EP-er innen elektronika og turnert i USA og Europa. Han har også et mer pop/rock-orientert soloprosjekt under navnet Wolf Whistle hvor han selv spiller alle instrumenter.

Martin Horntveth har spilt med Bigbang, Bertine Zetlitz, Anneli Drecker, Thomas Dybdahl og Home Groan. Han har skrevet musikk til TV-serier og deltatt i TV-serien Torsdag kveld med Steinar Sagen hvor han var musikkansvarlig og studiomusiker.

 

2 priser for scenisk virksomhet:

Danser

Rolf Gammlengs pris til utøvende kunstnere i klassen Danser går i år til en danser av ypperste klasse. Aldersgrensen for en danser er svært lav, og årets prisvinner er en av svært få dansere i Norge som har fått forlenget arbeidskontrakten med Nasjonalballetten ut over oppsatt pensjonsalder. I Nasjonalballetten har han vært ansatt i mer enn 20 år, og har utmerket seg så vel i moderne repertoar som i det klassiske. Han har hatt ledende roller som Rothbart i Svanesjøen, Gremin i Onegin, danset i Nøtteknekkeren og hatt tittelrollen i Nurejevs Don Quixote, for å nevne noe.

Ole Willy Falkhaugen har briljert med partner-egenskaper (som er en egenskap som verdsettes særlig høyt i dans) og som medskaper av forestillinger. Han blir beskrevet som et beskjedent menneske, en generøs kollega, og en som erobrer scenen med enorm tilstedeværelse og intensitet. Han tar avskjed med Nasjonalballetten i år, etter en særdeles fortjenstfull innsats.


Skuespiller

Guandaline – eller Line – Sagliocco har markert seg med en tydelig stemme helt siden hun gikk ut av Serge Martins skole «Ecole des Bouffons» i 1984. En kontinuerlig faglig nysgjerrighet fører til at hun utforsker stadig nye uttrykksformer: Mime, maskearbeid, skyggeteater, klovning, osv. Hennes forhold til de visuelle og audielle omgivelser er sentrale elementer i hennes forestillinger. Gjennom sitt mangeårige samarbeid med andre kunstnere og Grenland Friteater, har Sagliocco funnet fram til et særegent scenisk språk. Hennes arbeid er et viktig bidrag til det norske teatermangfoldet.

Prisvinnerne_640x511.jpg
Årets prisvinnere. Fra venstre bak: Ole Willy Falkhaugen, Kyrre Fritzner, Bjørn Eidsvåg, Martin Horntvedt
Fra venstre i midten: Guandaline Sagliocco, Yosef Wolde-Miriam, Hanne Hukkelberg, Rolf-Erik Nystrøm, Anne Nymo Trulsen
Foran: Tshawe Baqwa og Jørgen Munkeby
Foto: Lasse W. Fosshaug

 

Åpen Klasse

Sjelden har en prisvinner passet bedre i denne kategorien. Hanne Hukkelberg er rett og slett umulig å sette i bås! Men som født og oppvokst på Kongsberg så er det vel ikke så rart om hun er influert av jazz, og hun har tidligere fått den høythengende Radka Toneffs Minnepris.

2Prisvinneren har sunget siden hun var lita, men startet sin profesjonelle karriere i 2003. Hun synger, spiller slagverk, piano og gitar. Hun er også komponist, og har blant annet skrevet filmmusikk. Prisvinneren er utdannet cand. mag. fra Norges musikkhøgskole.

Fem kritikerroste album har det blitt, og Spellemannspris i Åpen Klasse for ett av dem, Rykestrasse 68. Det siste albumet, Trust,  ble sluppet i oktober i år. Kvalitet i alle ledd, vakkert fremført.

 

Jazz/metal/impro

Jørgen Munkeby har spilt med den forrige prisvinneren, Hanne Hukkelberg, og også med Martin Horntveth i Jaga Jazzist, hvor han var med i mange år. Han trakterer tenorsax, fløyter, gitar, bass-klarinett, keyboards og vokal. Han beskrives som en jazz- og «hevvi-mettall»- musiker, sanger og låtskriver. Han var hovedbidragsyter til plata A Livingroom Hush med Jaga Jazzist, denne ble kåret til beste jazzalbum i 2002 av BBC.  Prisvinneren har også spilt med band som Motorpsycho, Enslaved, Ihsahn, Big Bang, blant flere. 

Mest kjent er han som frontfigur i gruppa Shining, som han dannet i 1999 sammen med medstudenter fra Musikkhøyskolen. 

Han har vært med på 5 album med Jaga, og 8 med Shining, i tillegg til at han har bidratt på en mengde andre utgivelser.

 

Kunstmusikk/samtidsmusikk

Prisen i år går til en saksofonist og komponist innen samtidsmusikk. Han er diplomutdannet ved Norges Musikkhøgskole og er nå foreleser i faget improvisasjonsbasert samtidsmusikk ved siden av sitt meget aktive liv som utøver. Han har et unikt talent. Han imponerer ikke bare med ekstraordinær teknikk og kontroll på sitt instrument, han er ekstremt tilstedeværende i alt han gjør.

Prisvinneren er mildt sagt allsidig. Han har vært solist med norske symfoniorkestre og med et utall andre internasjonale ensembler. Frontfigur i Poing, med i Dozo, Hero og Zanussi Five, og har vært med på et 50-talls innspillinger innen forskjellige sjangre. Hans første solo-album kom i 2006, dette ble nominert til Spellemannsprisen. En musiker som tar enhver musikalsk utfordring veldig seriøst, men også med en umettelig lyst til å spille, og med masse humor.
Rolf-Erik Nystrøm!

 

Pop/rock

Prisen i klassen pop/rock – går til et fyrverkeri av et band! Vi har alle danset til musikken deres, sunget sangene, klappet og hojet når de har opptrådt, som band, som dommer i musikk-konkurranser, som eminent danser i Skal vi danse. Flotte sangstemmer, rytme i hver fiber, gode melodier, - Madcon!

Madcon er en av de største norske popsuksessene noensinne. En bejublet og prisbelønt hiphop-duo bestående av Yosef Wolde-Miriam og Tshawe Baqwa – begge fra Oslo. Duoen ble dannet allerede i 1993, men platedebuten kom først i 2000. 6 album har det blitt, og en drøss med singler. 6 Spellemannspriser og enda flere nominasjoner.

Da «Beggin’» kom i 2007 ble de Norges mestselgende hiphop-gruppe, OG hele Norges yndlinger. Det er ikke en selvsagt ting for en hiphop-gruppe. Dette var også det internasjonale gjennombruddet for Madcon.

 

Viser

Anne Nymo Trulsen er sanger og pianist, heri inkludert trøorgel, født på Finnsnes og bosatt i Tromsø. Hun har sunget med band som Misvær Skaforening, Senjahopen, The Publiners, Moen Melk & Jazz, Vamp, og flere andre.  Men – mest kjent er hun nok som soloartist og som medlem i Hekla Stålstrenga. Gruppa som spiller rocka folkemusikk basert på nordnorsk tradisjonsmusikk. De har gitt ut flere album, og skapt låter vi har fått et forhold til. Hekla Stålstrenga har holdt på i et 10-år, i høst kommer de med sin første juleplate. Det tipper vi blir jul med en vri.

Som soloartist har vår prisvinner gitt ut albumet «Skråblikk», og neste plate er planlagt utgitt neste år. Hun har vært nominert til Spellemann 4 ganger sammen med Hekla Stålstrenga, og i 2014 ble de kåret til Årets Folkemusiker.

Hun er utdannet innen samfunnsfag og drama, og har jobbet som instruktør og musikkpedagog ved siden av sin artistkarriere. Hun har hatt flere prosjekt for Den kulturelle skolesekken, blant annet «Musikk og dans fra nordområdene». En allsidig kunstner, en flott musiker,

 

Kulturdepartementet v/ Bengt O. Hermansen overrakk Veteranprisen

Årets veteranprisvinner ble født på samme dag som Norge innførte 16 måneders verneplikt, den 17. mars 1954, og i starten på den kalde krigen. Men kaldt er ikke et begrep vi forbinder med årets Veteranprisvinner. Snarere er det tanker om trøst og varme som fyller det norske folk når hans navn nevnes.

Han ble født på industristedet Sauda, faren var baker, men sønnen søkte sine egne veier og ble utdannet prest på Menighetsfakultetet i Oslo. Søken er et annet ord mange forbinder med prisvinneren. For mens han har skrevet tekster og musikk som har gått rett i hjertene på det norske folk, har han også vært på leting – noe han ofte har snakket om i intervjuer. Kanskje det er nettopp derfor folk kjenner seg igjen i tekstene hans, som rommer forståelse, opprør og oppgjør, søken etter det gode, kjærlighet og trøst.

Han startet sin musikerkarriere i ung alder, og ga ut sitt debutalbum i 1976. Siden har platene, 25 eller 26 i alt, kommet som perler på en snor. Mange av dem med store kommersielle suksesser, og de fleste av dem med sanger som har festet seg i folks bevissthet for evig. Han skriver, komponerer og framfører sine sanger, alene eller også i duetter eller med stort orkester i ryggen.

Bjørn Eidsvåg har fått det som finnes av priser og utmerkelser, han har også fått Rolf Gammleng-prisen tidligere i kategorien Viser.
Bjørn Eidsvåg_640x427.jpg
Bjørn Eidsvåg mottok Rolf Gammlengs veteranpris 2017
Foto: Lasse W. Fosshaug