Veteranprisvinner Sondre Bratland fikk prisen overrakt av statssekretær Odin Adelsten Aunan Bohmann. Foto: Askil Holm
Veteranprisvinner Sondre Bratland fikk prisen overrakt av statssekretær Odin Adelsten Aunan Bohmann. Foto: Askil Holm

Sondre Bratland - veteranprisen

Årets Veteranprisvinner ble født i Vinje i Telemark, og fylte 84 år tidligere i høst. Han er kveder, sanger og sangpedagog med dype røtter i den norske tradisjonsmusikken.

Prisvinneren har også samlet inn religiøse folketoner. Det er religiøs folkesang som er spesialområdet, i disse mangfoldtider må det nevnes at prisvinnerens virke spenner fra norsk kvedartradisjon til country. Prisvinneren har sprengt grenser mellom ulike musikksjangre og slik gjort norsk folkesang tilgjengelig for et stort publikum.

Sondre Bratland har tonesatt tekster av bl.a. Olav H. Hauge, Tarjei Vesaas og Olav Mosdøl. Sammen med komponisten Kjetil Bjerkestrand skrev Sondre Bratland musikk til Erik Hillestads tekster til «Rekved», et bestillingsverk til kirkens 1000-års jubileum på Moster. Han har skrevet tekster til Irske folketoner, og oversatt tekster av Hank Williams.

Prisvinneren kan også skilte av at han høsten 1996 spilte hovedrollen i «Juleevangeliet», på Det Norske Teateret.

I tillegg til utallige sangoppdrag i Norge, har han også konsertert i Sverige, Danmark, Island, Færøyene, Belgia, Tyskland, USA, Palestina og Buthan.

I 1982 fikk han Spellemannsprisen for «Pilegrimens Sangbog»
I 1986 fikk han Vinje kommunes kulturpris.
I 2003 fikk han Telemark fylkes kulturpris.

Og altså i 2022, Rolf Gammlengs Veteranpris – gratulerer Sondre Bratland!

Jenny Hval – åpen klasse

Hun har utdannelse fra Australia innen skrivekunst og performance, og er komponist, tekstforfatter, romanforfatter og skribent. Det er likevel de til nå 14 plateutgivelsene som har bragt henne ry i inn- og utland. Hennes plateutgivelser anmeldes i toneangivende aviser og tidsskrifter i inn- og utland.

Etter debutalbumet «To Sing You Apple Trees» (2006) ble hun nominert til Spellemannprisen som beste nykommer, og etter det har det vanket flere nominasjoner til både Spellemannspris og Nordic Music Prize. Denne siste er en årlig pris for beste album i Norden, første gang delt ut på by:Larm i 2011. Jenny Hval mottok denne prisen i 2017 for «Blood Girl» og så sent som i år ble hun nominert til Nordic Music Prize for plata «Classic Objects».

Christine Sandtorv - barnemusikk

Prisvinneren er musiker og låtskriver fra Bergen, medlem av pop-trioen «Ephemera» og soloartist innen viser og pop. Prisvinneren debuterte i 2006 med et album som het «First Last Dance» som ble etterfulgt av to solo-plater. I 2009 lanserte hun barnemusikkprosjektet sitt. Her har det kommet flere album i en serie kalt Stjerneteller-serien. Barn er utrolig kvalitetsbevisste og må anses som et kresent publikum som rett og slett sovner eller reiser seg og går om de kjeder seg. Denne artisten når også frem til de voksne: Hun har mottatt Spellemannsprisen hele tre ganger i klassen barnemusikk. Gratulerer med Rolf Gammlengs ærespris for 2022, Christine Sandtorv!

Gammleng-prisvinner Liv Hanne Haugen Foto: SKUDA
Gammleng-prisvinner Liv Hanne Haugen Foto: SKUDA

Liv Hanne Haugen - danser

Hun er utdannet ved Arts Educational Schools i London, London Contemporary Dance School, og School for New Dance Development i Amsterdam. Hun har også utdannelse fra Forfatterstudiet ved Universitetet i Tromsø 2010-2011.

Hun har lang erfaring som scenekunstner- og danser og har jobbet med en rekke anerkjente navn og teatre, både nasjonalt og internasjonalt, som Wim Vandekeybus (BE) og Pierre Droulers (FR), Stellaris DansTeater (NO), A. Sjølie Sveen, og Hålogaland Teater. Hun jobber jevnlig med den interdisiplinære scenekunstgruppen kollektivet STATEX.

Liv Hanne Haugen var også med på å stifte kunstnerkollektivet «Bains::Connective» i Brussel, og RadArt – Nettverk for fri Scenekunst i Tromsø. Hennes kunstneriske arbeid er originalt, preget av et sterkt indre driv og er inspirert av det nordnorske landskapet i et globalt perspektiv.

Øyonn Groven Myhren – folkemusikk/tradisjonsmusikk

Hun har lenge vært blant våre fremste utøvere og er mest kjent for sin sang, og da spesielt kveding. Hun kan skilte med flere førstepremier i stev fra Landskappleiken, men hun spiller også lyre og seljefløyte. Hun har i tillegg til folkemusikken arbeidet mye med middelaldermusikk. I 2001 kom CDen «Nivelkinn» i samarbeid med Odd Nordstoga, med tekster av Aslaug Vaa. Den fikk Spellemannsprisen i 2002. Prisvinneren har arbeidet som skuespiller ved Det Norske Teatret, Riksteatret og Hordaland Teater.

Ipek Mehlum - skuespiller

Hun ble født i Istanbul og flyttet til Norge som 14-åring. Mehlums morsmål er tyrkisk tegnspråk. Hun utdannet seg ved Nordic Black Teater Skole 1999-2001 og har jobbet ved Teater Manu - Norges eneste profesjonelle teater med tegnspråk som scenespråk siden 1999.  Hun har medvirket i over 30 av Teater Manus oppsetninger, der hun har tolket et vidt spekter av roller. For bare å nevne noen, har hun vært Penelope i Odysseen, eleven i Ionescos Privattimen og Anitra i Peer Gynt. Hun har også spilt tittelrollen i Pinocchio, som hun ble nominert til Heddaprisen for i 2010 i kategorien for beste kvinnelige hovedrolle.

Hun har også spilt i kortfilmer og i TV-produksjoner, og da Franzisca Aarflot i anledning Twistfestivalen satte opp David Greigs «Gul Måne» på Det Åpne Teater, spilte Ipek D. Mehlum rollen som Tause Leila. Hun har også vært instruktør for workshops innen teater, TV og yoga, og i 2006 ledet hun et teaterprosjekt i Uganda.

Gammleng-prisvinner Thomas Kongshavn. Foto: Askil Holm
Gammleng-prisvinner Thomas Kongshavn. Foto: Askil Holm

Thomas Kongshavn - studiomusiker

Årets Gammlengpris i klassen studiomusiker går til Thomas Kongshavn. I likhet med flere av de andre prisvinnerne her i dag, er også Thomas en mann av flere talenter. Fra innstillingen kan vi lese at han har vært involvert i et vell av store utgivelser de siste årene. Dette kan tilskrives dels at han er en hyppig brukt produsent, dels at han er musiker som deltar både på plateinnspillinger og på konserter. Hans diskografi viser at han bidrar på plateinnspillinger som sanger, musiker, komponist og arrangør.

Tine Thing Helseth – klassisk/samtidsmusikk

Årets vinner i kategorien klassisk/samtidsmusikk har til tross for sin relativt unge alder en imponerende karriere å vise til. Karrieren startet som syvåring i skolekorps, så musikklinje på Foss videregående og studier ved Barrat Due Musikkinstitutt. I 2006 vant hun andre pris i Eurovision Young Musicians Competition. Finalen som ble sendt direkte på TV i hele Europa gjorde henne kjent for et stort publikum både her hjemme og ute i verden.

Prisvinneren er jevnlig solist med ledende orkestre og har hele verden som arbeidsplass. Inneværende sesong inkluderer opptredener med Tokyo Symphony Orchestra, Symphony Silicon Valley, Istanbul Philharmonic Orchestra og Orchestra Sinfonica Siciliana. 

Hun har utgitt og deltatt på en rekke innspillinger, og hun fikk Spellemannsprisen i 2007 som årets nykommer. Ved siden av sitt virke som solist, driver prisvinneren også sitt eget brass-ensemble som har høstet stor anerkjennelse.